1 EYLÜL-22 KASIM 2021 TARİHLERİ ARASINDA BASINA YANSIYAN KADINA ŞİDDET VAKALARI İNCELEMESİ

1 EYLÜL-22 KASIM 2021 TARİHLERİ ARASINDA BASINA YANSIYAN KADINA ŞİDDET VAKALARI İNCELEMESİ

 

Türkiye’de kadına yönelik şiddet vakaları çok yaygın olmakla birlikte bunların çok azı basına yansımaktadır. Maalesef bu vakalara yönelik yeterli&düzenli istatistiki veri bulunmamaktadır. Biz de Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi olarak Türkiye’de Kadına yönelik gerçekleşen erkek şiddetinin basına yansıyan hallerini tespit etmek ve bu konuda düzenli istatistikler sağlamak amacıyla 1 Eylül-22 Kasım 2021 tarihlerini kapsayan zaman diliminde kadına yönelik gerçekleşen erkek şiddetinin medyaya yansıyan hallerini inceledik. Bunun için Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Bianet, Jin News, Mezopotamya Ajansı, Anıt Sayaç ve pek çok haber ajansı gönderileri taranmıştır. Taranan veriler belirli kategorilere ayrılarak SPPS ortamına aktarılmıştır.

1 Eylül-22 Kasım 2021 tarihleri arasında yaşanan vakaları incelediğimizde; ne yazık ki her geçen gün kadına yönelik şiddet artmakta ve bunun karşısında mevcut yasalar kadınları korumada yetersiz kalmaktadır. Derlenen tarihler arasında 74 kadın ve 1 trans birey katledilmiştir. Bunun yanı sıra basında şüpheli ölüm olarak yer alan 42 kadının ise neden ve kim/kimler tarafından katledildiği bilinmezken, 113 kadın ise şiddet ve yaralanmaya maruz bırakılmıştır. Derlenen veriler ile ayrıca mağdurun ve mağdurun kim tarafından şiddete maruz bırakıldığı ölçülmüştür. Cinayete maruz kalanların %39,2’si “Eşi”, %14,9’u “Sevgilisi”, %6,8’i “Babası”, %6,8’i “Eski Eşi”, %6,8’i “Oğlu” tarafından katledilmiştir.  Ayrıca cinsel saldırıya maruz kalanların %22,2’si “Kamu Görevlisi”, %11,1’i “İş Arkadaşı”, %11,1’i “Damadı”, %11,1’i “Eski Sevgilisi” tarafından yaşandığı görülmüştür.

Yaşanılan Kadın Cinayetlerinin %20,3’ü “İstanbul”, %6,8’i “Gaziantep”, %5,4’ü “Antalya”, %4,1’i “Aydın”, %4,1’i “Ankara”, %4,1’i “Tekirdağ”, %4,1’i “Konya”, %4,1’i “Kocaeli”, %4,1’i “İzmir”, %4,1’i Hatay’da yaşanmıştır. Ayrıca şüpheli ölümlerin %14,3’ü “İstanbul”, %7,1’i “Samsun”, %7,1’i “Ankara” olduğu görülmüştür.

Özetle yaşanılan vakaların türüne, kimin tarafından ve hangi şehirde işlendiğine, mağdur ile olan yakınlık derecesine ve mağdurun yaş aralığına dair verilerin detayları raporumuzda yer almaktadır.

Raporun tamamını görüntülemek için tıklayınız…

Son Gönderiler

Yorum Yapın