Kürtler, Aleviler Ve Mülteciler Yönelik Irkçı Saldırılara İlişkin 1 MART-31 MAYIS 2023 Tarihleri Basın Taraması Raporu

KÜRTLER, ALEVİLER VE MÜLTECİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILARA İLİŞKİN 1 MART-31 MAYIS 2023 TARİHLERİ BASIN TARAMASI RAPORU

Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi olarak 2 yıldır düzenli olarak 3 aylık periyotlar halinde kamuoyu ile paylaştığımız “Irkçılık Basın Taraması Raporu”nun Mart-Mayıs 2023 dönemine ait verilerine baktığımızda toplamda en az 75 ırkçı/ötekileştirici/yok sayan haber basına yansımıştır.

Uzun zamandır Türkiye’de iktidar ve muhalefetin söylemleriyle ve bu dolayımda gelişen toplumsal reflekslerle; ötekileştirme, kutuplaştırma, yok sayma, kendinden görmeme gibi kavramlarla tanımlanan; kişilerin etnik, bölgesel ve inançsal farkları nedeniyle belirtilen davranış biçimlerine maruz bırakıldıklarını gösteren çok sayıda haberle karşılaşıyoruz.

Deprem sonrası mültecilere yönelen ırkçı/ötekileştirici saldırılar seçim takviminin başlamasıyla birlikte her zaman olduğu gibi Kürtlere de yoğun bir biçimde yönelmeye başladı.

Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte özellikle iktidar kanadının Kürtlere yönelik söylemleri hem Kürt seçmenin yoğunluklu olarak etrafında kümelendiği siyasi partilerin büro, yönetici ve çalışanlarına hem de metropollerde çalışmak zorunda kalan Kürtlere yönelik sistematik bir ırkçı şiddete yol açtı. Bununla birlikte Kürtçe şarkı, halay, Amedspor maçları gibi gündelik hayatın her alanında kendine yer bulması gereken süreçler ne yazık ki birçok ırkçı saldırıya maruz bırakılarak yok sayılmaya çalışıldı.

Yine devamla, özellikle muhalefet kanadının mültecilerle ilgili söylemleri ciddi derecede ırkçılığı tetikleyen bir durum yarattı. Her söylemini mültecileri göndermek, mültecilerin varlığının ülkedeki işsizlik ve krizi tetiklediği gibi söylemler doğrudan mültecileri hedef haline getirmeye başladı.

3 aylık periyotlarla yayınlamaya çalıştığımız, bahsi geçen kimliklere yönelik söylem ve eylem düzeyindeki ayrımcı, ötekileştirici, ırkçı saldırılara ilişkin basın taraması (Mezopotamya Ajansı, Evrensel Gazetesi ve Bianet.org üzerinden) yine ilgili basın kuruluşlarındaki haberlerin taranması ile gerçekleştirilmiştir.

Gerçekleşen taramaya göre sadece bahsi geçen dönem içerisinde, Kürt kimliğine ve diline yönelik bahsedilen saiklerle basında en az 51 saldırı/yok sayma haberi yer almıştır. (Tablo-1)

Önceki dönemlere oranla bu dönemde Kürt kimliğine yönelik ırkçı/ötekileştirici/yok sayma eylemlerinin daha çok Kürtlerin siyasal tercihleri ve kamusal alanda Kürtçe kullanımı üzerinden arttığı görülmüştür.

Devamla, aynı dönem içerisinde Mültecilere yönelik bahsedilen saiklerle basında en az 11 saldırı haberi yer almıştır. (Tablo-2)

Yine aynı dönem içerisinde Alevilere yönelik bahsedilen saiklerle basında en az 3 saldırı haberi yer almıştır. (Tablo-3)

Bunlarla birlikte Medya taraması esnasında, “olay” olarak haber kaydı düşmeyen, ancak Mültecilerin önemli bir kısmının yaşadıkları kentlerde, mahallelerde, gündelik hayatları içinde olağan bir dışlanmaya, ötekileştirilmeye maruz bırakıldığını anlatan pek çok hayat hikâyesi anlatılarına, yazılara rastlanmıştır.

Ayrıntılı tabloların yer aldığı raporun tümünü görüntülemek için tıklayınız.

Son Gönderiler

Yorum Yapın