TÜRKİYE-AVRUPA SINIRI ARASINDA YAŞANAN MÜLTECİ-GÖÇMEN GELİŞMELERİNE DAİR ARAŞTIRMA RAPORU

TÜRKİYE-AVRUPA SINIRI ARASINDA YAŞANAN MÜLTECİ-GÖÇMEN GELİŞMELERİNE DAİR ARAŞTIRMA RAPORU

MART-2020

 

 

1- AMAÇ:

 

Günümüz dünyasının en önemli gündemlerinden birini oluşturan, bir insan hakları meselesi olarak uzun yıllar gündemdeki yerini koruyan “Mülteciliğin”; son yıllarda devletler arası ilişkileri etkileyebilecek/belirleyebilecek düzlemde de kullanıldığına/araçsalllaştırıldığına dair tezlere ve tartışmalara rastlanmaktadır. Söz konusu tartışma son olarak Türkiye de biriken (Suriye kenti İdlib’deki çatışmalar nedeniyle artacağı öngörülen) mültecilerin Avrupa sınırına akın etmesi ardından yeniden alevlenmiştir.

 

Bu çalışma Türkiye’den Avrupa sınırına doğru son hareketliliğe dair kamuoyuna yansıyan verileri derlemek ve salt bu verilerin dahi söz konusu tezi ne denli destekleyip desteklemediğini anlamak amacıyla; 28 Şubat-18 Mart 2020 tarihleri arasında kamuoyuna yansımış raporların ve haberlerin derlenmesiyle gerçekleşmiştir.

 

 

2- YÖNTEM:

 

Çalışma; Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın 27 Şubat 2020 tarihinde; “İdlib’de rejim kuvvetleri tarafından TSK Unsurları hava saldırısına uğramıştır. Bu saldırı sonucu 22 Mehmetçiğimiz şehit düşmüştür” açıklaması ile duyurulan olaydan bir gün sonra; 28 Şubat 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti hükümet sözcüsü tarafından yapılan “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.” açıklamasının ardından; mültecilerin Avrupa sınır kapılarına yönelmeye ve sınırı geçmeye çalıştıklarına dair haberlerin duyulması üzerine kamuoyuna yansıyan ve 18 Mart 2020 tarihine kadar ki zamanı kapsayan haberlere dair bir araştırma-derleme çalışmasıdır.

28 Şubat 2020 tarihinde AKP hükümet sözcüsünün “Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” açıklaması ardından Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapılarında oluşan mülteci hareketliliğine ilişkin; Medyaya yansıyan haberlerin; STK’lar, İnsan hakları dernekleri, Uluslararası mülteci kuruluşları vb yapılar tarafından hazırlanan ve kamuoyuna yansıyan-bildirilen çalışma ve raporların derlenip incelenmesiyle oluşturulmuştur.

Bu bağlamda açık kaynaklardan; sınıra doğru ilerleyen mültecilerin Türk hükümetinin açıklamalarını nerden öğrendikleri, nasıl harekete geçtikleri, hangi ülke-kentlerden geldikleri, geldikleri kentlerden kimlerle ve ne şartlarda geldikleri, yol boyunca neler yaşadıkları, sınır boyunca hangi bölgelere doğru yöneldikleri, sınırda ne ile karşılaştıkları, neden Avrupa’ya gitmek istedikleri ve son olarak gelen kişilerin cinsiyet, uyruk ve yaşları öğrenilmeye çalışılmıştır.

 

 RAPORUN TAMAMINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…

Son Gönderiler

Yorum Yapın