KÜRTLER, ALEVİLER VE MÜLTECİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILARA İLİŞKİN 1 TEMMUZ 2024-30 EYLÜL 2024 TARİHLERİ BASIN TARAMASI RAPORU
Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi olarak ilkini Haziran-Ağustos 2021 döneminden başlatıp 3 aylık periyotlarla yayınladığımız “Kürtler, Aleviler ve Mültecilere Yönelik Irkçı Saldırılara İlişkin Basın Taraması”nın 1 Temmuz-30 Eylül 2024 dönemini kapsayan 3 aylık periyotta gerçekleştirilen basın taramasında toplamda en az 81 ırkçı/ötekileştirici/yok sayan (ki bu sayı bir önceki 3 aylık periyodun neredeyse 2 katı) haber basına yansımıştır.
Uzun zamandır Türkiye’de iktidar ve muhalefetin söylemleriyle ve bu dolayımda gelişen toplumsal reflekslerle; ötekileştirme, kutuplaştırma, yok sayma, kendinden görmeme gibi kavramlarla tanımlanan; kişilerin etnik, bölgesel ve inançsal farkları nedeniyle belirtilen davranış biçimlerine maruz bırakıldıklarını gösteren çok sayıda haberle karşılaşıyoruz.
Kürtlere yönelik ırkçı/ötekileştirici/yok sayma eylemleri, bu taramaya başladığımız Haziran-Ağustos 2021’de bu yana 67 saldırı ile en yüksek sayıya ulaşmış görülmekte. Bundan önceki süreçlerde genelde seçim dönemlerinde kutuplaşmayı, ayrışmayı keskinleştirerek oy devşirmeye çalışan siyasal figürlerin etkisi ile diğer periyotlara göre daha fazla saldırı haberlerine denk gelinirdi. Seçim süreci olmamasına rağmen bu kadar yoğun saldırı, Kürtlere yönelik ırkçı/ötekileştirici/yok sayma eylemlerinin normalleştirilmiş olması kaygısını artırmaktadır.
Bu süreçte basın organlarına haber olarak düşmese de özellikle dijital medya hesaplarında, ülkenin herhangi bir noktasında meydana gelen olumsuz haberlerde faillerin Kürt olduğuna dair asılsız haberlerle ayrışmanın/ötekileştirmenin derinleştirmeye çalışıldığı ve Kürtlere yönelik olası saldırılar için zemin hazırlandığı görülebilmektedir.
Uzun yıllar boyu, olumsuz herhangi bir olay üzerinden Mültecilere/Göçmenlere yönelik ortaya çıkan nefret söylemleri yerini yeniden Kürt nefretine bırakmış gibi görülmektedir.
Gerçekleşen 3 aylık taramaya göre Kürt kimliğine ve diline yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 67 saldırı/yok sayma haberi yer almıştır. (Tablo-1)
Taramalarda, Kürt kimliğine yönelik ırkçı/ötekileştirici/yok sayma eylemlerinin daha çok Kürt dili ve kültürüne yönelik olarak öne çıkmakta. Özellikle uzun yıllardan sonra ülkenin batısında Kürtçe konuştuğu, müzik dinlediği gerekçesiyle bir çok Kürt saldırıya maruz bırakılmış görülmekte.
Devamla, aynı dönem içerisinde Mültecilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 12 saldırı/yok sayma haberi yer almıştır. (Tablo-2)
Yine aynı dönem içerisinde Alevilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 2 saldırı/yok sayma haberi yer almıştır. (Tablo-3)