KÜRTLER, ALEVİLER VE MÜLTECİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILARA İLİŞKİN 1 OCAK 2023-31 ARALIK 2023 TARİHLERİ BASIN TARAMASI RAPORU

KÜRTLER, ALEVİLER VE MÜLTECİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILARA İLİŞKİN 1 OCAK 2023-31 ARALIK 2023 TARİHLERİ BASIN TARAMASI RAPORU

Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi olarak ilkini Haziran-Ağustos 2021 döneminden başlatıp 3 aylık periyotlarla yayınladığımız “Kürtler, Aleviler Ve Mültecilere Yönelik Irkçı Saldırılara İlişkin Basın Taraması”nın 1 Ocak-31 Aralık 2023 dönemini kapsayan 1yıllık periyotta gerçekleştirilen basın taramasında toplamda en az 208 ırkçı/ötekileştirici/yok sayan haber basına yansımıştır.

Uzun zamandır Türkiye’de iktidar ve muhalefetin söylemleriyle ve bu dolayımda gelişen toplumsal reflekslerle; ötekileştirme, kutuplaştırma, yok sayma, kendinden görmeme gibi kavramlarla tanımlanan; kişilerin etnik, bölgesel ve inançsal farkları nedeniyle belirtilen davranış biçimlerine maruz bırakıldıklarını gösteren çok sayıda haberle karşılaşıyoruz.

2023 yılı içerisinde, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında Göçmenlere yönelik artan ırkçı eylemler, deprem bölgesinde kalan Alevi köylerine yönelik ayrımcı yaklaşımlar ile Kürtlere yönelik spor sahalarından cezaevlerine, anadile yönelik ayrıştırıcı ifadelerden metropollerde ırkçı saiklerle maruz bırakıldıkları şiddet eylemlerine değin bir dizi ırkçı/ötekileştirici/yok sayan haber basına yansımıştır.

“Kendinden Olmayan”a yönelik bu tarz yaklaşımlar egemen kimlik sahipleri için gündelik-sıradan bir meseleden fazlasını ifade etmiyorken; maruz bırakılanlar açısından ağır travmalar yaratmaktadır. Öyle ki, uzunca yıllar boyu Alevi olduklarını, Kürt olduklarını gizlemek zorunda kalan aileler gibi bugün de Göçmen aileler çocuklarını bu şekilde tembihlemekte ve kamusal alanda kendi dillerini konuşmama konusunda uyarmaktadırlar.

Başta Amedspor olmak üzere diğer birçok bölge takımı çıktıkları birçok deplasmanda ırkçı söylemlere ve hatta saha içerisinde dışarısında şiddete maruz bırakılmaktadırlar. Bununla birlikte halen TBMM’de Kürtçe “Bilinmeyen-X dili” olarak tanımlanmakta olup, bölge kentlerine ait otobüs firmalarından tutun da siyasi parti binalarına yönelik ırkçı saldırılar gündelik yaşamın rutinine dönüşmüş durumda.

Gerçekleşen 1 yıllık taramaya göre Kürt kimliğine ve diline yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 145 saldırı/yok sayma haberi yer almıştır. (Tablo-1)

Taramalarda, Kürt kimliğine yönelik ırkçı/ötekileştirici/yok sayma eylemlerinin daha çok Kürtçe, bölge futbol takımları ve politik tercihler üzerinden geliştiği görülmüştür.

Devamla, aynı dönem içerisinde Mültecilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 50 saldırı haberi yer almıştır. (Tablo-2)

Yine aynı dönem içerisinde Alevilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 13 saldırı haberi yer almıştır. (Tablo-3)

Raporun tümüne erişmek için tıklayınız…

Son Gönderiler

Yorum Yapın