KÜRTLER, ALEVİLER VE MÜLTECİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILARA İLİŞKİN 1 HAZİRAN-31 AĞUSTOS 2023 TARİHLERİ BASIN TARAMASI RAPORU

KÜRTLER, ALEVİLER VE MÜLTECİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILARA İLİŞKİN 1 HAZİRAN-31 AĞUSTOS 2023 TARİHLERİ BASIN TARAMASI RAPORU

 

SAMER Saha Araştırmaları Merkezi olarak 2 yıldır düzenli olarak 3 aylık periyotlar halinde kamuoyu ile paylaştığımız “Irkçılık Basın Taraması Raporu”nun Haziran-Ağustos 2023 dönemine ait verilerine baktığımızda toplamda en az 31 ırkçı/ötekileştirici/yok sayan haber basına yansımıştır.

Uzun zamandır Türkiye’de gelişen toplumsal reflekslerle; ötekileştirme, kutuplaştırma, yok sayma, kendinden görmeme gibi durumlar hayatın olağan akışı içinde normal bir süreç olarak tanımlanmaya, görülmeye başlandı. Öyle ki, artık bu tür ırkçı müdahaleler, sonucunda “ölüm” gibi sonuçlar çıkmadığı müddetçe haber değeri dahi taşımayacak duruma gelmektedir.

Deprem süreci ve sonrası mültecilere yönelen ırkçı/ötekileştirici saldırılar o kadar yoğun yaşandı ki, depremde hayatını kaybeden en az 7302 göçmen de deprem bölgesinde işsiz kalıp ikinci-üçüncü göçü yaşamak zorunda kalan mültecilerin maruz kaldıkları ırkçı yaklaşımlar da gündelik hayatın “normal”ine dönüşmüş durumda.

Yine deprem sürecinde yıkıma uğrayan Alevi köylerine yönelik neredeyse hiçbir enkaz kaldırma/yeniden onarma çalışmalarına başlanmamış olması da başka bir ayrımcı yaklaşımı gözler önüne seriyor.

3 aylık periyotlarla yayınlamaya çalıştığımız, bahsi geçen kimliklere yönelik söylem ve eylem düzeyindeki ayrımcı, ötekileştirici, ırkçı saldırılara ilişkin basın taraması (Mezopotamya Ajansı, Evrensel Gazetesi ve Bianet.org üzerinden) yine ilgili basın kuruluşlarındaki haberlerin taranması ile gerçekleştirilmiştir.

Gerçekleşen taramaya göre sadece bahsi geçen dönem içerisinde, Kürt kimliğine ve diline yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 21 saldırı/yok sayma haberi yer almıştır. (Tablo-1)

Bu dönemde Kürt kimliğine yönelik ırkçı/ötekileştirici/yok sayma eylemlerinin daha çok Kürtlerin siyasal tercihleri ve kamusal alanda Kürtçe kullanımı üzerinden arttığı görülmüştür.

Devamla, aynı dönem içerisinde Mültecilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 7 saldırı haberi yer almıştır. (Tablo-2)

Yine aynı dönem içerisinde Alevilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 3 saldırı haberi yer almıştır. (Tablo-3)

Bunlarla birlikte Medya taraması esnasında, “olay” olarak haber kaydı düşmeyen, ancak Mültecilerin önemli bir kısmının yaşadıkları kentlerde, mahallelerde, gündelik hayatları içinde olağan bir dışlanmaya, ötekileştirilmeye maruz bırakıldığını anlatan pek çok hayat hikâyesi anlatılarına, yazılara rastlanmıştır.

Araştırma raporunun tümünü görüntülemek için tıklayınız…

Saha Merkezi

Recent Posts

X PAYLAŞIMLARINDA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MESEM

GİRİŞ Bu rapor, çocuk işçiliği ve Mesleki Eğitim Merkezleri üzerine X’te derlenen 1446 paylaşımı incelemektedir.…

1 hafta ago

YURTTAŞLARIN SİYASET ALGISI, ALTERNATİF SİYASET ARAYIŞI VE DEMOKRATİK KATILIM OLANAKLARI RAPORU

GİRİŞ VE ARAŞTIRMANIN AMACI Yurttaşların Siyaset Algısı, Alternatif Siyaset Arayışı ve Demokratik Katılım Olanakları Siyaset,…

3 hafta ago

DİJİTAL KAMUSAL ALANIN DARALTILMASI

Dijital iletişim araçları, günümüzde düşüncelerin açıklanması, haberlerin üretilmesi ve yayılması, siyasal tartışmaların yürütülmesi, hak ihlallerinin…

4 hafta ago

TÜRKİYE’DE EVLİLİK VE AİLE YAŞAMININ DEĞİŞEN GÖRÜNÜMÜ

1. GİRİŞ Evlilik ve aile, yalnızca özel yaşamın düzenlendiği alanlar değil; toplumsal cinsiyet ilişkilerinin, kuşaklar…

1 ay ago

SAMER 2026 YILI BASINA YANSIYAN KADINA VE ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDET VAKALARININ İNCELENMESİ

GİRİŞ Bu rapor, basına yansıyan kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet vakalarını, şiddetin türü ve failin…

1 ay ago

1 TEMMUZ-30 EYLÜL 2026 TARİHLERİ ARASINDA BASINA YANSIYAN KADINLARA VE KIZ ÇOCUKLARINA YÖNELİK ŞİDDET VAKALARININ İNCELEMESİ

GİRİŞ Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, cinayet, şüpheli ölümler ve istismar vakaları, toplumsal yaşamın…

1 ay ago