KÜRTLER, ALEVİLER VE MÜLTECİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILARA İLİŞKİN 1 EYLÜL 2022-28 ŞUBAT 2023 TARİHLERİ BASIN TARAMASI RAPORU

KÜRTLER, ALEVİLER VE MÜLTECİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILARA İLİŞKİN 1 EYLÜL 2022-28 ŞUBAT 2023 TARİHLERİ BASIN TARAMASI RAPORU

Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi olarak ilkini Haziran-Ağustos 2021 döneminden başlatıp 3 aylık periyotlarla yayınladığımız “Kürtler, Aleviler ve Mültecilere Yönelik Irkçı Saldırılara İlişkin Basın Taraması”nın Eylül 2022-Şubat 2023 dönemini kapsayan 6 aylık periyotta gerçekleştirilen basın taramasında toplamda en az 96 ırkçı/ötekileştirici/yok sayan haber basına yansımıştır.

Uzun zamandır Türkiye’de iktidar ve muhalefetin söylemleriyle ve bu dolayımda gelişen toplumsal reflekslerle; ötekileştirme, kutuplaştırma, yok sayma, kendinden görmeme gibi kavramlarla tanımlanan; kişilerin etnik, bölgesel ve inançsal farkları nedeniyle belirtilen davranış biçimlerine maruz bırakıldıklarını gösteren çok sayıda haberle karşılaşıyoruz.

Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş/Pazarcık merkezli deprem sonrasında yaşanan krizler, öfkeyi doğrudan mültecilere yöneltme çabaları Hatay-Gaziantep hattındaki mülteciler için zor bir sürecin de başlangıcı olmuştur. Tekil olarak basına yansıyan haberlerin dışında genel anlamda, özellikle deprem bölgelerindeki mültecilerin hem toplumsal bir linçe maruz bırakıldıklarını hem de kabartılmış ırkçı reflekslerden kaynaklı bu zor süreçte insani yardımlardan da mahrum bırakıldıkları yaptığımız haber taramalarında öne çıkan iddialar olarak yer bulmaktadır.

Yine aynı şekilde depremden kaynaklı Kahramanmaraş ve Adıyaman’a bağlı Alevi köylerinde bu süreçte hem merkezi iktidar hem de yerel iktidarlar tarafından ayrımcılığa maruz bırakıldıkları ve deprem sürecinde yardımlardan sağlıklı bir şekilde faydalanamadıkları haber taramalarında güçlü iddialar olarak öne çıkmaktadır.

Gerçekleşen taramaya göre sadece bahsi geçen dönem içerisinde, Kürt kimliğine ve diline yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 61 saldırı/yok sayma haberi yer almıştır. (Tablo-1)

Taramalarda, Kürt kimliğine yönelik ırkçı/ötekileştirici/yok sayma eylemlerinin daha çok Kürtçe üzerinden geliştiği görülmüştür.

Devamla, aynı dönem içerisinde Mültecilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 28 saldırı haberi yer almıştır. (Tablo-2)

Yine aynı dönem içerisinde Alevilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 7 saldırı haberi yer almıştır. (Tablo-3)

Raporun tümünü PDF formatında görüntülemek için tıklayınız…

Son Gönderiler

Yorum Yapın